Gheata carbonica

Derivata din dioxid de carbon, gheata carbonica se obtine prin aducerea gazului la o temperatura de -78,5 grade Celsius.

In ciuda tentatiei de a crede ca gheata carbonica este un produs nou, ea a fost descoperita inca din 1834 atunci cand chimistul francez  Charles Thilorier a publicat un mic articol in care pomenea de aceasta substanta. Acestea fiind spuse, abia peste circa 100 de ani a fost publicat primul patent legat de gheata carbonica, acesta fiind cerut de Thomas B. Slate din SUA care mai tarziu si-a dezvoltat propria afacere in productia de gheata uscata.

Folosita in trecut doar pentru  racirea alimentelor in sistemele de refrigerare fara recirculare, astazi aceasta capata noi valente foarte interesante. Astfel avem bauturi asezonate cu gheata carbonica pentru a oferi acel efect de fumegare, avem masini de ceata artificiala care produc un "fum" gros ce ramane pe podea datorita proprietatilor de sublimare dar si sisteme de curatare a suprafetelor la...rece dupa cum se poate vedea si pe www.dioxid.ro.

Gheata carbonica folosita la bauturi nu este nici pe departe la fel cu cea folosita pentru curatarea suprafetelor. Prima are un grad de rafinare ridicat  si este folosita doar pentru crearea de bauturi si produse alimentare cu un aspect deosebit. Cea de-a doua pe de alta parte este utila prin faptul ca reuseste sa curete suprafetele printr-un procedeu asemanator sablarii cu nisip, singura diferenta majora fiind aceea ca in urma curatarii cu gheata solida nu raman resturi. Peletele de dioxid de carbon se evapora iar in urma lor suprafata ramane absolut curata si cu mult mai neteda decat inainte.

Cat priveste masinile de fum, acestea sunt de mare efect si creeaza un adevarat efect de basm, mai ales la momentul dansului mirilor. In plus, ceata nu este daunatoare si se poate evacua foarte repede ceea ce reprezinta un mare avantaj.

Chiar daca gheata carbonica este importanta si are multe utilizari, exact temperatura  scazuta la care se formeaza gheata carbonica, o transforma intr-o substanta periculoasa ce trebuie tratata folosind echipament adecvat pentru a preveni degeraturile.