Ce acopera o asigurare RCA si cum te ajuta aceasta

Atunci cand iti alegi o asigurare pentru masina, trebuie sa cunosti foarte bine datele problemei pentru a face cea mai buna alegere in cele din urma. Asigurarea RCA reprezinta asigurarea obligatorie de Raspundere Civila Auto pe care oricine trebuie sa o plateasca. Astfel ca, in urma incheierii unei asigurari RCA vei fi despagubit in caz de accident cu masina personala, deci in caz de moarte, daune la automobil, la proprietati sau vatamari fizice corporale, tertii au dreptul la despagubiri in conformitate cu valorile stabilite. Acest tip de asigurare este obligatorie pentru toate autovehiculele care sunt inmatriculate pe teritoriul tarii noastre sau care sunt supuse inmatricularii.

Asigurarea RCA este buna deoarece e posibil ca atunci cand esti la volan sa ai o clipa de neatentie si sa produci un accident a caror pagube sa nu ti le poti permite. RCA-ul este atunci folosit pentru despagubiri, fie ele de natura fizica pentru autovehicul sau pentru vatamari corporale. Scopul RCA-ului este astfel unul foarte bine definit si anume sa ajute pagubitul sa isi primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele pe care le-a suferit.

Poti sa inchei o asigurare RCA pentru urmatoarele tipuri de vehicule: autoturismele, autoutilitarele, autoturismele de teren, deci tot ce are pana in 9 locuri si o masa maxima de pana la trei tone si jumatate. Toate persoanele fizice care detin un vehicul supus inmatricularii sau deja inmatriculat pe teritoriul tarii noastre pot beneficia de asigurare RCA, insa sunt sustrase de la aceasta regula autovehiculele care au fost cumparate in leasing.

Polita de asigurare RCA este valabila pe teritoriul Romaniei, cat si pe teritoriul statelor membre ale Spatiului Economic European, care includ si Andora, Croatia si Elvetia. Suma cea mai mare pe care o poti primi pentru despagubiri materiale este de 1.000.000 de euro iar pentru vatamari corporale este de 5.000.000 de euro.